Zentangle-inspired tekenen voor iedereen: Stap voor stap naar prachtige patronen


Zentangle-inspired tekenen: Meer dan alleen een trend

Zentangle® : Ontdek de rust in het patroon

Ben je op zoek naar een creatieve en ontspannende bezigheid? 
Dan is Zentangle-inspired tekenen misschien wel iets voor jou. 
Deze unieke combinatie van kunst en meditatie is de afgelopen jaren razend populair geworden. Maar wat is Zentangle® precies?

Wat is Zentangle®?

Zentangle® is een kunstvorm die is ontstaan in de Verenigde Staten. De naam zegt het al: ZEN verwijst naar de Japanse vorm van boeddhisme, die staat voor rust, mindfulness en concentratie. TANGLE betekent 'wirwar' of 'knoop'. Door eenvoudige, herhalende patronen te tekenen op een klein vierkant papier (een 'tile'), creëer je prachtige kunstwerken en ervaar je tegelijkertijd een diepe ontspanning.

De oorsprong van Zentangle®

Zentangle® is bedacht door kunstenares Maria Thomas en meditatie-monnik Rick Roberts. Ze ontdekten dat het tekenen van complexe patronen een kalmerende en focus verhogende werking had. Door deze twee passies te combineren, ontstond Zentangle®.


Hoe ziet een Zentangle® eruit?

Hoewel Zentangle® tekeningen er vaak ingewikkeld uitzien, zijn ze in principe heel eenvoudig te maken. Het gaat om het herhalen van basispatronen, die je steeds weer op een andere manier combineert. Er zijn geen regels, dus je kunt helemaal je eigen stijl ontwikkelen.

De therapeutische werking van Zentangle®

  • Stressvermindering: Door je te concentreren op het tekenen, vergeet je al je zorgen en kom je tot rust.
  • Creativiteit: Zentangle® stimuleert je fantasie en moedigt je aan om nieuwe patronen te ontdekken.
  • Mindfulness: Je leert in het moment te zijn en te genieten van het proces.
  • Zelfvertrouwen: Zelfs als je denkt niet te kunnen tekenen, kun je prachtige Zentangle® tekeningen maken.

Waarom gebruik ik in de kop boven deze tekst 'Zentangle-inspired'?


Het antwoord is heel simpel.
De bedenkers van het woord 'Zentangle®', Maria Thomas en Rick Roberts hebben hum merk geregistreerd, wat zoveel betekent dat je het niet zomaar mag gebruiken en ook zeker niets onder die naam mag verkopen. Dat respecteer ik. Zeker omdat ik zelf ontwerper en illustrator ben en ik op mijn beurt ervan baal als anderen mijn werk stelen of onbetaald gebruiken. Het is dus niet aan mij om hun merk te misbruiken voor eigen doel. Nu is deze vorm van tekenen een soort eigen leven gaan leiden en velen gebruiken de merknaam voor alles wat erop lijkt. 







Zelf geef ik er de voorkeur aan om alles wat ik zelf in deze stijl maak als volgt te benoemen:
  • Zentangle-inspired
  • Zen Doodle of gewoon Doodles (wat zoveel betekent als 'krabbels')
  • Freeform tekenen

Aan de slag met Zentangle-inspired tekenen

Om te beginnen heb je echt niet veel nodig:
  • Stevig tekenpapier: Een mooi blokje met A5 formaat stevig tekenpapier is helemaal goed. Om te testen kan je gewoon beginnen op kleinere velletjes. Het hoeft helemaal niet direct op een duur tekenvel. Lukt het aardig dan kan je een mooi stukje papier nemen. Eerst gewoon oefenen dus.
  • Potlood en gum: Handig voor het schetsen van je ontwerp.

Tips voor beginners:
  • Begin klein: Kies eenvoudige patronen en bouw ze langzaam op.
  • Experimenteer: Probeer verschillende materialen en technieken uit.
  • Heb plezier: Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het tekenen.
  • Beetje kliederen is fijn: Probeer niet alles in één keer goed te doen. De weg naar beter is ook heerlijk om te doen.

Zelf een Zentangle maken?

Wil je graag zelf aan de slag met Zentangle-inspired tekenen? Op internet vind je talloze tutorials en voorbeelden. Er zijn ook speciale boeken beschikbaar.

Hieronder geef ik je een aantal tips voor boeken en goede materialen om mee te starten

Zentangle boeken: Ontdek de beste gidsen voor beginners


Lijn voor lijn kunstwerkjes maken

Auteur: Anya Lothrop
Taal: Nederlands
Uitvoering: Paperback

Samenvatting:
Zentangles® zijn tekeningen die uit lijnenpatronen zijn opgebouwd. Door lijn voor lijn de herhalende patronen van de Zentalges te tekenen, ervaar je hoe fantastisch ontspannend deze methode is. De combinatie van de ontspannende creativiteit met de prachtige patronen doet simpelweg goed.

Deze cursus Zentangle leert je hoe je een Zentangle opzet en de patronen kunt tekenen. Al snel zul je met een klein aantal eenvoudige patronen telkens nieuwe, spectaculaire tekeningen maken. Je ontdekt zo hoe grenzeloos creatief je met het 'tanglen' kunt zijn.



Werkboek Zentangle

met 50 nieuwe patronen voor nog meer tangle-plezier

Auteur: Anya Lothrop
Taal: Nederlands
Uitvoering: Paperback

Samenvatting:
Welkom in de magische wereld van Zentangle. Zentangles zijn tekeningen die uit lijnenpatronen zijn opgebouwd. Leer zelf de patronen, randen, 3D-effecten, sprookjesachtige ornamenten en collages vorm te geven met deze tekenwijze. Met de gemakkelijk te begrijpen uitleg en gedetailleerde stap-voor-stapinstructies wordt het voor iedereen mogelijk Zentangle-kunstwerken te creëren.

Anya Lothrop laat met vele nuttige tips en gefundeerde achtergrondinformatie zien hoe eenvoudig en veelzijdig het tanglen is. Zo ga je stap voor stap geweldige patronen en motieven tekenen, stress afbouwen en flow ervaren! Begeef je ook op de spannende weg naar de ontdekking van je creativiteit!



Zendalas ontwerpen en kleuren

Zendala - Zentangle + Mandala

Auteur: Beika Kruid
Taal: Nederlands
Uitvoering: Paperback

Samenvatting:
Een zendala is een zentangle een soort krabbeltje in de mandala. Zendalas tekenen is heel ontspannend en zelfs in een verloren ogenblikje kun je eraan werken. De lijnen hoeven niet zuiver recht of rond te zijn en je kunt je fantasie de vrije loop laten. Echt iedereen kan zendalas tekenen.

Stap voor stap wordt in dit boek beschreven hoe je op een eenvoudige manier een zendala kunt opzetten. Er worden meer dan honderd patronen aangereikt om de vlakken van de zendala in te vullen. De vele in te kleuren zendalas zijn voor wanneer je even geen zin hebt om je zendala zelf te tekenen. Ter inspiratie zijn er veel in kleur uitgewerkte zendalas te zien.




Tangle Art materialen: Alles wat je nodig hebt om te beginnen

Fineliner Sakura Pigma Micron Set À 3 Schrijfbreedtes Zwart


Omschrijving:

  • Pigma Micron-pennen zijn watervaste, permanente fineliners die trouw worden gebruikt door designers, wetenschappers, archivarissen, mangatekenaars, cartoonisten, illustratoren en hobbyisten.
  • Het is de aanbevolen pen voor Zentangle. De fijne punt maakt deze pen ideaal voor zowel technische als artistieke tekeningen.
  • De unieke Sakura Pigma-inkt loopt niet door papier en is permanent, watervast, sneldrogend, pH-neutraal en loopt niet uit.
  • Deze set bevat 3 zwarte Pigma Micron-pennen met de grootste puntdiktes uit dit assortiment: 1 x 08 (0,50mm), 1 x 10 (0,60mm), 1x 12 (0,70mm).


Inmiddels heb ik vele fineliners getest.
Hoe lang gaan ze mee?
Blijft de punt lang goed na intensief tekenen?
Is de zwarte inkt mooi diep van kleur?
Conclusie: Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar deze fineliners, de Fineliner Sakura Pigma Micron.
Je kan ze los kopen in de dikte die je prettig vindt maar er zijn ook verschillende sets verkrijgbaar. Een hele fijne tekenpen!


Fineliner Staedtler Pigment 308 Zwart Set 4 Stuks

Omschrijving:
  • Een fijnschrijver om te schrijven, te schetsen en te tekenen.
  • De lange metalen punt is ideaal voor het gebruik met linialen of sjablonen.
  • Deze fijnschrijver met gepigmenteerde zwarte inkt is documentecht, lichtecht, waterbestendig en weggombaar op kalkpapier, maar loopt niet uit wanneer deze met een tekstmarker wordt overlijnd.
  • In de Staedtler box zitten 4 fijnschrijvers met de volgende puntdiktes 0.1-0.3-0.5-0.7mm.
  • De fijnschrijver met PP lichaam garandeert een langere levensduur.
  • Deze Staedtler fijnschrijver voldoet aan de ISO14145-2 norm en heeft Cap off, kan 18 uur open liggen zonder uitdrogen.

Qua keuze voor een fineliner tekenpen staat, wat mij betreft, de Staedtler fineliner op de tweede plaats. Er zijn natuurlijk vele soorten en merken fineliners maar als professionele gebruiker moet ik zeggen dat mijn tweede keuze is gevallen op deze tekenpen.

Heb je, als beginnend Tangle tekenaar, geen zin om al te veel geld uit te geven aan een goede fineliner met pigment inkt? Geen probleem. Je kan voor het uittesten de goedkope versies nemen en als je het goede gevoel krijgt om iets moois te maken dan kan je altijd nog switchen.


Tekenblok Qrea A5 24Vel 160GR Spiraal

Omschrijving

  • Of je nu een beginner bent of een professionele kunstenaar, dit tekenblok van Qrea is geschikt voor iedereen!
  • Met dit tekenblok van 160 grams papier maak je de mooiste tekeningen of schetsen.
  • Dit schetsblok heeft een dubbele spiraal.
  • Het bevat radeervast papier.
  • Het harde karton aan de onderkant zorgt voor optimaal gebruiksgemak.
  • Afmeting: A5 formaat.
  • Blok à 24 vellen papier.
  • Diverse formaten beschikbaar.
  • Geproduceerd in Nederland.
Dit is een leuk en niet al te duur tekenblokje voor beginners of om dingen uit te proberen.

Omschrijving

  • XL Dessin, album met spiraal, wit tekenpapier.
  • Merk: Canson  // Canson® is wereldleider op het gebied van beeldende kunst en produceert papier voor schetsen, tekenen, pastel, aquarel, olieverf, acryl, grafische kunst, kunstuitgaven, restauratie... Dankzij meer dan 450 jaar ervaring beschikt Canson® over een unieke expertise en knowhow om papier van hoge kwaliteit te leveren dat inspireert en vertrouwen geeft aan alle kunstenaars, professionals en liefhebbers.
Dit tekenblokje is wat duurder en het is ook mooier papier waarop je Zentangle-inspired tekeningen nóg mooier uitkomen. Wil je op groter formaat aan de slag dan heeft Canson daar ook blokken voor beschikbaar.

Click HIER als je het totale aanbod aan Canson tekenblokken wil bekijken. LET OP: Kies voor Zentangle-inspired tekenen niet voor een marker blok. Deze zijn uitsluitend voor het tekenen met markers. Dit papier is te dun.




Alle tekeningen zijn gemaakt door ©Colette van der Wal - Alle rechten voorbehouden.


N.B. Mijn blog is aangesloten bij verschillende affiliate programma's. Dat betekent dat indien je op de linkjes klikt die naar een website van derden leidt, bijvoorbeeld een online winkel waar ze boeken of tekenmaterialen verkopen, en je koopt daar een artikel dan krijg ik daar commissie over. Ik wil je uitdrukkelijk kenbaar maken dat dit van geen enkele invloed is op de prijs die jij betaalt.
Het is voor mij een prettige manier om als ontwerper/illustrator wat bij te verdienen.

Reacties