Kleurplaten: Kies je voor AI of Handgetekende Illustraties?

In de wereld van kleurplaten heb je tegenwoordig twee hoofdcategorieën om uit te kiezen: kleurplaten gemaakt met behulp van AI en kleurplaten die met de hand zijn getekend door een illustrator. Terwijl iedereen vrij is om te kiezen wat het beste bij hen past, wil ik als illustrator graag de verschillen tussen deze twee benaderingen belichten.

De opkomst van AI in illustraties

Toen AI-beeldgeneratoren hun intrede deden, was ik, net als veel van mijn collega-illustratoren, aanvankelijk sceptisch. De angst dat AI onze rol als kunstenaars zou overnemen, was groot. Maar na grondig testen en onderzoek heb ik mijn houding ten opzichte van AI wel wat bijgesteld. Waarom? Omdat het eenvoudig is om te zien of een kleurplaat door een mens of door AI is gemaakt.

De kenmerken van AI-gegenereerde kleurplaten

Hoewel AI-technologie indrukwekkende sprongen heeft gemaakt, zijn er nog steeds duidelijke onderscheidende kenmerken in AI-gegenereerde kleurplaten:

  1. Onregelmatigheden en onnauwkeurigheden

    • AI-gegenereerde kleurplaten bevatten vaak elementen die niet helemaal kloppen, zoals vreemde vormen of details die geen betekenis hebben binnen het ontwerp.
  2. Grijstinten en vlekken

    • Een schone, strakke lijntekening is nog steeds een uitdaging voor AI. Vaak zie je grijstinten of vage plekken die de helderheid van de afbeelding verminderen.

De voordelen van handgetekende illustraties

Zelf geef ik de voorkeur aan handgetekende kleurplaten, en wel om verschillende redenen:

  1. Artistieke expressie en vrijheid

    • Handgetekende kleurplaten bieden de persoon die gaat kleuren meer mogelijkheden om hun eigen creativiteit en visie toe te passen over hoe de afbeelding moet gaan worden. Zonder de beperkingen van vooraf ingevulde grijstinten kan men zelf bepalen waar het licht vandaan komt, of het zomer of winter is, en of het ochtend of avond is......etc....
  2. Materiaalkeuze

    • Bij een handgetekende lijnillustratie heb je meer vrijheid in de keuze van materialen die je gebruikt. Je kunt experimenteren met verschillende soorten kleurpotloden, stiften, waterverf en meer, zonder dat je gehinderd wordt door de beperkingen van de AI-gegenereerde details.
  3. Unieke artistieke kwaliteit

    • Elk handgetekend werk draagt de unieke stijl en het vakmanschap van de illustrator. Dit geeft de kleurplaat een persoonlijkheid en authenticiteit die moeilijk te realiseren is met AI.

Voor beginners en gevorderden

AI-gegenereerde kleurplaten kunnen prima zijn voor beginnende kleurfans. Ze bieden een gemakkelijk startpunt en helpen mensen vertrouwd te raken met het kleuren. Echter, voor degenen die verder willen experimenteren en hun creatieve grenzen willen verleggen, bieden handgetekende illustraties meer uitdaging en voldoening.

Waarom mijn voorkeur voor handgetekende kleurplaten blijft

Als illustrator geloof ik sterk in de waarde van handgetekende kleurplaten. Niet alleen omdat ik zelf teken, maar ook omdat ik geloof dat deze kleurplaten de persoon die gaat kleuren meer vrijheid en mogelijkheden geven om hun eigen kunstwerk te creëren. Daarom vind je in mijn shop uitsluitend originele, handgemaakte illustraties om te kleuren. Van elke kleurplaat bestaat dus een originele papieren versie.

Dus...

Of je nu kiest voor AI-gegenereerde of handgetekende kleurplaten, het belangrijkste is dat je plezier hebt en je creativiteit de vrije loop kunt laten. Elke benadering heeft zijn eigen voordelen, maar voor degenen die de kunst van het kleuren echt willen verkennen, blijft de charme en veelzijdigheid van handgetekende illustraties ongeëvenaard. Dus pak je kleurpotloden en ontdek de magie van handgetekende kleurplaten!

Zie hier het verschil




Op de afbeelding aan de linkerkant zie je mijn hand getekende kleurplaat van de pui van een oude bakkerij in de stad. Er is veel witruimte zichtbaar om naar wens in te kleuren. Er zijn nauwelijks schaduwen (alleen daar waar echt nodig) en de afbeelding ziet er echt uit alsof hij uit een schetsboek komt. Als de kleurplaat is ingekleurd dan geeft dat het resultaat van een echt zelfgemaakt kunstwerkje.

Aan de rechterzijde hierboven zie je het resultaat van een oude bakkerij, gegenereerd door AI. Je ziet dat er veel al is ingevuld. Veel grijstinten en zwart. Er is weinig ruimte voor eigen inbreng. In feite hoef je er alleen maar een kleurlaagje overheen te zetten. Als je dat met kleurpotloden doet dan wordt het resultaat ook niet perse mooier. Als je inzoomt op de afbeelding dan zie je ook dat er heel veel  niet aan klopt. Kortom, prima voor beginners maar de echte kleurfanaten die graag iets willen leren over de effecten van licht en schaduw en toepassen van verschillende kleurgroepen zullen hier niet veel voldoening uit halen. Het blijft een ingekleurd plaatje.



Reacties