Aquarel kleurpotloden onder de loep: Een eerlijke vergelijking


Welk aquarel kleurpotlood past bij jouw stijl? Een uitgebreide review

Ik heb in mijn leven al heel wat kleurpotloden in mijn handen gehad. Dat is niet zo vreemd want illustraties maken is verweven met mijn vak. Ik ben dus professioneel kleurpotloden gebruiker...ha..ha...
Van super goedkoop tot verschrikkelijk duur en met allerlei verschillende eigenschappen. Persoonlijk denk ik dat het niet een goede keuze zou zijn om hier te gaan vertellen welke kleurpotloden het best zijn. Dat kan je namelijk niet zeggen. De mening over een kleurpotlood is namelijk zeer subjectief. De ene persoon houdt van een kleurpotlood met een harde stift, de andere van een zachte en weer een ander van een vettige, bijna krijtachtige stift. 
Natuurlijk zijn er ook verschrikkelijke merkloze exemplaren waarmee je niets kan beginnen maar die ga ik hier niet bespreken.
Ik beperk me tot de merken van aquarel kleurpotloden waar ik, in al die jaren, zelf mee heb gewerkt en waarover ik dus een mening kan hebben (geen oordeel).

1. Caran d'Ache Prismalo

Test die ik heb gedaan om te laten
zien wat de effecten zijn van
zachte druk op het potlood naar
zware druk (potloodjes) en daarnaast
het effect met gebruik van water
over gekleurde delen (kwastjes).

Iedereen heeft zo zijn/haar persoonlijke voorkeuren. Dat is de reden dat ik dit kleurpotlood het eerst behandel. Ik gebruik dit kleurpotlood echt heel erg graag door de veelzijdigheid ervan.

Caran d'Ache Prismalo kleurpotloden zijn geliefd in de kunstwereld vanwege hun hoge kwaliteit en veelzijdigheid. Hieronder een overzicht van de belangrijkste aspecten van deze kleurpotloden: 

Kwaliteit

Caran d'Ache staat bekend om de productie van hoogwaardige kunstbenodigdheden, en de Prismalo kleurpotloden zijn daarop geen uitzondering. Ze zijn gemaakt met aandacht voor duurzaamheid. De potloden hebben een zeshoekige vorm, wat ze comfortabel maakt om vast te            houden en te gebruiken.

Pigment

Prismalo kleurpotloden hebben een hoge pigmentconcentratie, wat zorgt voor levendige en rijke kleuren. De pigmenten zijn lichtvast, wat betekent dat ze niet snel vervagen onder invloed van licht. Dit maakt de tekeningen en kleurwerken duurzaam en langdurig mooi.

Ervaringen

Gebruikerservaringen met Prismalo kleurpotloden zijn overwegend positief. Kunstenaars zijn erg enthousiast over de gelijkmatige kleurafgifte en de mogelijkheid om fijne details aan te brengen. De potloden zijn geschikt voor diverse technieken, van fijne lijnen tot bredere kleurvlakken, en ze blenden goed met elkaar. Dit is heel prettig als je laagje over laagje wil werken om een bepaalde kleur te bereiken of om bijvoorbeeld subtiel schaduwen aan te brengen.

Aantal Beschikbare Kleuren

De Prismalo lijn biedt een uitgebreid palet van kleuren. Ze zijn beschikbaar in sets variërend van kleine basissets van 12 potloden tot uitgebreide collecties van wel 80 verschillende kleuren. 

Speciale Eigenschappen

Een bijzondere eigenschap van Prismalo kleurpotloden is hun wateroplosbaarheid. Dit biedt kunstenaars de flexibiliteit om te schakelen tussen traditionele kleurtechnieken en aquareltechnieken binnen één werk. De potloden hebben ook een sterke, breukbestendige kern, wat bijdraagt aan hun duurzaamheid en het gemak van slijpen zonder dat de kern snel breekt. Kleuren kunnen ook individueel worden aangeschaft. Niet zomaar overal maar online zijn er zeker een aantal winkels beschikbaar. Het is handig is voor het aanvullen van specifieke tinten zonder een hele set te hoeven kopen. 

Samenvattend, Caran d'Ache Prismalo kleurpotloden zijn een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren kunstenaars. Ze bieden hoge kwaliteit, rijke pigmenten, veelzijdigheid in gebruik, en een breed scala aan kleuren.

Wil jij ze ook graag uitproberen?

  • Caran d'Ache is uitvinder van Aquarel Kleurpotlood.
  • Prismalo is de meest herkenbaar serie uit de gehele Caran d'Ache collectie met de Matterhorn op de cover van iedere doos.
  • 100% Swiss Made.
  • Gemaakt van Californisch FSC Cederhout
  • Potlood stiften zijn bij Caran d'Ache verlijmd in het potlood waardoor stift niet breekt bij het vallen van het potlood.
  • Superieure kwaliteit aquarel kleurpotloden, met stevige potloodstift van 2,95mm.
  • Excellente lichtechtheid.
VERKRIJGBAAR BIJ

Click hier om het gehele aanbod te bekijken

De volgende dozen zijn beschikbaar dus de keuze is aan jou met hoeveel kleurpotloden je wil starten.



2. Faber Castell Albrecht Dürer

Test die ik heb gedaan om te laten
zien wat de effecten zijn van
zachte druk op het potlood naar
zware druk (potloodjes) en daarnaast
het effect met gebruik van water
over gekleurde delen (kwastjes).

De tweede in de rij is een andere favoriet van mij namelijk Faber Castell - Albrecht Dürer. Eveneens een kleurpotlood wat zowel droog als nat gebruikt kan worden. Toch geeft werken met dit potlood een totaal ander gevoel als de Prismalo. Zo is de stift van het Faber Castell potlood vele malen zachter dan die van Caran d'Ache waardoor je een heel ander effect krijgt. Door de zachtheid van de stift gaat het potlood wel vele malen korter mee dan nummer 1 uit deze lijst. Als laatste merk je bij de bewerking met water dat de samenstelling van de kleurstift geheel anders is waardoor je ook hier een ander effect krijgt bij bewerking met water. Het pigment is wat 'wolkig' en lichter dan de Prismalo die een wat intensere kleur achter laat.

         

Kwaliteit 

Albrecht Dürer kleurpotloden zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Het houten omhulsel is meestal van cederhout, wat zorgt voor een stevige en duurzame potloodkern.
De kern van de potloden is dik en zacht, wat zorgt voor een soepele en gelijkmatige kleurafgifte. Ze hebben een kern van 3,8 mm, wat aanzienlijk is voor aquarelpotloden. Maar dat is ook wel handig omdat de punt door de zachtheid van de kern redelijk snel op gaat.

Pigment

De kleurpotloden zijn gevuld met hoogwaardige pigmenten die zorgen voor levendige en intense kleuren. Dit maakt ze geschikt voor zowel droge als natte toepassingen. De pigmenten hebben een uitstekende lichtechtheid, wat betekent dat de kleuren lang blijven bestaan zonder te vervagen. Dit is vooral belangrijk voor kunstenaars die hun werk willen tentoonstellen of verkopen.

Ervaringen

Het voordeel van deze potloden is dat de stift niet snel breekt. Ook deze potloden kunnen zowel droog als nat worden gebruikt. Droog werken levert intense kleuren op, terwijl water toevoeging zorgt voor aquareleffecten en zachte kleurovergangen. Zachter dan de Prismalo potloden. De potloden blenden goed met elkaar, zowel droog als nat. Dit maakt het mogelijk om een breed scala aan tinten en nuances te creëren.

Aantal Beschikbare Kleuren

De Faber Castell Albrecht Dürer kleurpotloden zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Het volledige assortiment bestaat uit maar liefst 120 verschillende kleuren. Deze kleuren zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar, wat handig is voor het aanvullen van een set.

Speciale Eigenschappen

De potloden hebben een comfortabele, zeshoekige grip en omdat de best dik zijn liggen ze liggen ze lekker in de hand. Ook de Faber Castell Albrecht Dürer potloden zijn uitstekend oplosbaar in water. Kleuren kunnen ook individueel worden aangeschaft.

Samenvattend, Faber Castell Albrecht Dürer potloden zijn een uitstekende keuze voor hobbyist en de professionele tekenaar. Het is een prettig en stevig potlood met een zachte stift met mooi pigment. De kleuren in droge techniek zijn intens. Door bewerking met water worden de kleuren pastelachtig. Door de zachtheid is het potlood wel snel op. Groot voordeel is ook de gigantische hoeveelheid beschikbare kleuren.

NIEUWSGIERIG?

Bekijk hier het assortiment van Faber-Castell Aquarel kleurpotloden

3. Derwent Watercolour England

Test die ik heb gedaan om te laten
zien wat de effecten zijn van
zachte druk op het potlood naar
zware druk (potloodjes) en daarnaast
het effect met gebruik van water
over gekleurde delen (kwastjes).
Het derde kleurpotlood is ook een  bekende. Zelf gebruik ik dit potlood  niet zo vaak. Als je het potlood droog gebruikt dan voelt het vrij 'stug' maar het resultaat is wel mooi. De kleur is vrij licht en niet zo intens. Maar het verrassende positieve van dit potlood is dat als je het met penseel en water bewerkt, er een heel mooi effect ontstaat. De kleur van de stift lost heel erg mooi en levendig op in water. Persoonlijk zou ik dit potlood liever nat dan droog gebruiken.

Kwaliteit

Derwent is een gerenommeerd merk dat bekend staat om de productie van hoogwaardige kunstmaterialen. De Watercolour kleurpotloden zijn geen uitzondering. Ze worden gemaakt met zorgvuldige aandacht voor detail en consistentie, waardoor ze een favoriete keuze zijn voor zowel amateur- als professionele kunstenaars.

Pigment 

De pigmenten in Derwent Watercolour kleurpotloden zijn rijk en levendig, wat resulteert in intense kleuren die goed mengen en blenden. De kleuren zijn lichtvast, wat betekent dat ze niet snel vervagen wanneer ze aan licht worden blootgesteld. Dit is belangrijk voor kunstenaars die willen dat hun werk er lang mooi uit blijft zien.

Ervaringen

Ook deze potloden kunnen zowel droog als nat worden gebruikt, wat een breed scala aan creatieve mogelijkheden biedt. Wanneer droog gebruikt, werken ze als traditionele kleurpotloden maar wel vrij licht, en wanneer ze met water worden gemengd, gedragen ze zich als een mooie aquarelverf, wat subtiele kleurveranderingen en mengtechnieken mogelijk maakt. Door het levendige pigment dat ontstaat na bewerking met water, is Derwent Watercolour heel erg geschikt om verschillende kleurlagen over elkaar aan te brengen en daarna te mengen met water. Op deze manier ontstaan nieuwe tinten. Experimenteren dus maar!

Aantal Beschikbare Kleuren

Derwent Watercolour kleurpotloden zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. De sets variëren van kleinere sets met 12 kleuren tot uitgebreide sets met 72 kleuren. 

Speciale Eigenschappen

Opvallend is, zoals eerder genoemd, het mooie effect van een natte bewerking van deze potloden. De stift is hard waardoor er een hele scherpe punt gemaakt kan worden voor heel fijn werk.

Samenvattend, Derwent Watercolour England is een potlood uit het betere segment. Er zijn inmiddels ook heel veel variaties op de markt gebracht door Derwent. Het is een prima potlood voor fijn werk maar in een natte bewerking is het effect het mooist.

DERWENT WATERCOLOUR AQUARELPOTLODEN 24STUKS
Click op bovenstaande link om een kijkje te nemen.


N.B. Mijn blog is aangesloten bij verschillende affiliate programma's. Dat betekent dat indien je op de linkjes klikt die naar een website van derden leidt, bijvoorbeeld een online winkel waar ze kleurpotloden verkopen, en je koopt daar een artikel dan krijg ik daar commissie over. Ik wil je uitdrukkelijk kenbaar maken dat dit van geen enkele invloed is op de prijs die jij betaalt.
Het is voor mij een prettige manier om als ontwerper/illustrator wat bij te verdienen.

Reacties